(022) 81 92 00 068-333-724
 1. Principală
 2. Sfaturi pentru conducătorii auto pe site-ul magazinului online Anvelope
 3. Cum să depozitezi corect anvelopele?

Cum să depozitezi corect anvelopele?

Cum să depozitezi corect anvelopele?

Dacă aveți două seturi de anvelope (iarnă și vară, iar aceasta este cea mai întâlnită formulă - cu excepția cazului în care aveți anvelope all-season), atunci aproape întotdeauna, pe lângă setul care este încălțat în prezent pe mașină, mai aveți încă unul. Și întotdeauna apare întrebarea - unde să depozitați al doilea set, cum să-l depozitați corect - pentru ca anvelopele să nu crape, să nu se întărească, să nu se deformeze și să nu-și piardă proprietățile fizice?

Hotel de anvelope

Depozitarea anvelopelor într-un hotel de anvelope este cea mai bună opțiune în ceea ce privește rezolvarea problemei spațiului și metodei de depozitare. În service-urile auto profesionale și centrele de anvelope unde este oferit acest serviciu se creează condiții apropiate de optime, în ceea ce privește temperatura, umiditatea, lumina solară și poziția anvelopelor în spațiu. Prin urmare, este cel mai convenabil dacă „schimbați cauciucurile” în locul în care există un hotel de anvelope. Angajații service-ului auto vor rezolva toate problemele la fața locului. Astfel, nu trebuie să luați al doilea set undeva și să îl transportați cu propriile mâini.

Singurul dezavantaj al acestei opțiuni: de obicei, depozitarea anvelopelor este un serviciu plătit (dar, uneori, la cumpărarea unui set de anvelope, depozitarea anvelopelor este oferită gratuit).

Dacă decideți să depozitați singur cel de-al doilea set de anvelope pentru că aveți suficient spațiu în garaj, cameră de serviciu sau subsol, există câteva reguli de care trebuie să aveți în vedere pentru ca anvelopele să rămână la fel de eficiente și sigure pe cât durează.

Cum să depozitezi corect anvelopele

Cum se depozitează anvelopele incorect?

Cele mai frecvente greșeli pe care proprietarii de mașini le fac atunci când depozitează anvelopele sunt următoarele:

 • anvelopele fără discuri sunt stivuite, una peste alta;
 • anvelopele sunt împinse într-un spațiu atât de îngust încât sunt depozitate într-o poziție deformată;
 • obiectele grele sunt îngrămădite deasupra anvelopelor pliate corect;
 • anvelopele sunt amplasate în locuri unde cade lumina directă a soarelui;
 • anvelope sunt amplasate lângă bateriile care funcționează sau alte surse de căldură;
 • anvelopele sunt depozitate în încăperi cu umiditate ridicată;
 • cauciucul este amplasat lângă chimie care și-a pierdut etanșeitatea: solvenți, lacuri etc.

Cum să depozitezi corect anvelopele

Modalități mai rare și mai exotice de a depozita incorect anvelopele includ agățarea anvelopelor de bucle și cârlige pe perete, agățarea de frânghii sau colțuri. Toate aceste erori de depozitare într-un fel sau altul afectează negativ proprietățile anvelopelor. Primele trei scenarii descrise pot duce la deformarea anvelopelor de severitate variabilă – de la cele care duc la dificultăți de echilibrare, până la cazuri severe, după care anvelopa nu poate fi folosită. În plus, lumina directă a soarelui tinde să usuce anvelopele, în special anvelopele de iarnă. Compusul de cauciuc al anvelopelor moderne de iarnă conține aditivi speciali, care permit anvelopelor să-și păstreze elasticitatea și durabilitatea, inclusiv uleiul de floarea soarelui. Când sunt expuse la lumină directă, aceste componente se evaporă mult mai repede, iar anvelopa își pierde atât elasticitatea, cât și aspectul. Sursele de căldură din apropierea unui set depozitat de anvelope pot duce atât la deformarea anvelopei, cât și la protejarea uniformității proprietăților compusului în diferite părți ale anvelopei. Umiditatea afectează și proprietățile fizice ale anvelopei.

Dacă vorbim despre locații de stocare nereușite, în care apar erorile de stocare de mai sus, atunci acestea sunt:

 • Paliere pe scară
 • Coridoare publice, cu ferestre și uși cu deschidere constantă
 • Garaje neîncălzite
 • Deschis (balcoane nevitrate)
 • Dulapuri și rafturi înghesuite
 • Camere de utilitate în încăperile cazanelor

Cum să depozitezi corect anvelopele

Unde vor fi în siguranță anvelopele dvs?

Condițiile optime de depozitare pentru anvelope sunt următoarele:

 • Cameră ventilată, dar fără curent de aer
 • Nivel de umiditate - aproximativ 60%
 • Interval de temperatură - +10 + 25 grade Celsius
 • Spațiu întunecat, fără ferestre cu lumina directă a soarelui, care este dăunător anvelopelor prin lumina ultraviolet.

Daca nu vorbim de un hotel cu anvelope, atunci poți încerca să găsești sau să creezi condiții apropiate de optime în dulapuri, subsoluri, balcoane vitrate cu obloane, în garaje încălzite, iar uneori chiar și în pivnite. Spațiul de stocare gratuit va fi un plus. Dar, pe de altă parte, va trebui să ai grijă constant de condițiile de depozitare. În plus, un set de anvelope este un obiect mare și va ocupa tot spațiul liber de pe același balcon. Și în niciun caz toată lumea are ceva din lista de mai sus în locația lor. Așadar, întreținerea anvelopelor într-un service auto specializat în care vă deserviți mașina vă va economisi energie, timp și spațiu personal. Iar anvelopele din el vor fi depozitate în condiții aproape ideale.

Caracteristici de depozitare a anvelopelor de iarnă și de vară

Pe lângă regulile generale de mai sus, există și o serie de cerințe specifice de depozitare pentru diferite tipuri de anvelope. Așadar, anvelopele de iarnă ar trebui depozitate în încăperi mai răcoroase decât cele de vară. În general, anvelopele de iarnă sunt mai „blînde” și necesită mai multă atenție la depozitare. Pe lângă temperatură, au nevoie și de umiditate ridicată.

O serie de experți susțin că cea mai bună modalitate de a depozita anvelopele de iarnă este doar pe discuri (anvelopele de vară nu sunt atât de pretențioase în această chestiune). Anvelopele de iarnă sunt, de asemenea, mai sensibile la lumina UV și la supraîncălzire: aceste două circumstanțe reduc foarte mult elasticitatea anvelopei și, prin urmare, capacitatea acesteia de a gestiona eficient suprafețele înzăpezite și înghețate.

Desigur, anvelopele „în vacanță” trebuie păstrate într-o stare extrem de curată. Benzile de rulare de iarnă necesită, de asemenea, mai multă grijă la curățarea benzii de rulare, deoarece benzile de rulare de iarnă sunt pline de mici caneluri și canale unde murdăria și pietrele mici se pot bloca cu ușurință.

Cât despre anvelopele de vară, acestea sunt mai nepretențioase. Dar setul de vară trebuie păstrat numai la temperaturi pozitive, într-un loc întunecat, fără supraîncălzire și fără expunere la produse chimice active.

Cum să depozitezi corect anvelopele

Pregătirea anvelopelor pentru depozitare

Deci, înainte de a depozita un set de anvelope până în sezonul următor, ar trebui să faceți o curățare de înaltă calitate și temeinică a anvelopelor de murdărie, reactivi, pietre. Fiecare anvelopă trebuie să fie marcată cu ce axă este (față sau spate). Schimbarea anvelopelor de la o axă la alta în fiecare sezon este încurajată. Principalul lucru este că perechile de anvelope sunt cele care își schimbă locul!

Înainte de a trimite anvelopele pentru depozitare, ar trebui să priviți cu atenție obiectul cu o tăietură, cuie blocate în banda de rulare și denivelări.

Folosiți produse chimice pentru anvelopele auto!

O modalitate excelentă de a prelungi durata de viață a unui complect de cauciuc și proprietățile acestuia este tratarea anvelopelor înainte de depozitare cu agenți speciali - spray-uri de silicon, care vor proteja anvelopele de crăpare și uscare. Principalul lucru este să nu îl confundați cu agentul de înnegrire a anvelopelor - acesta din urmă conțin solvenți prea agresivi pentru contactul prelungit cu compusul de cauciuc al anvelopei.

Cum să pliezi corect anvelopele fără jante?

Există reguli clare cu privire la poziția în spațiu a truselor depozitate. Dacă anvelopele sunt îndepărtate împreună cu discurile, atunci acestea trebuie așezate orizontal. Discurile vor împiedica anvelopele superioare să le deformeze pe cele inferioare pentru o lungă perioadă de timp. Cerința inversă este de asemenea adevărată: anvelopele scoase de pe jante trebuie depozitate vertical. În mod ideal, ar fi o idee bună să întoarceți și să repoziționați anvelopele o dată pe lună.

Depozitarea anvelopelor în saci - idee bună sau nu?

Unii proprietari de mașini preferă să-și depoziteze cauciucul în pungi mari de plastic furnizate de atelierele de reparații auto (pot funcționa și sacii de gunoi mari). Are vreun sens? Dacă condițiile de depozitare în cameră sunt aproape de optime, atunci acest lucru este complet inutil. Dacă razele soarelui intră în zona de depozitare, camera este suflată, atunci pungile vor fi utile.

Mulți proprietari de mașini conțin cauciuc în sacii de gunoi obișnuiți. Dacă acest lucru ar trebui făcut în general, depinde de condițiile în care vor fi păstrate anvelopele. Dacă în condiții optime (am scris despre asta mai sus), atunci pachetele nu sunt necesare. Dacă intenționați să vă lăsați anvelopele, de exemplu, pe un balcon neterminat (la soare), atunci sacii vă pot ajuta. Cu toate acestea, după ce ați plasat un set de anvelope într-o pungă, nu ar trebui să încercați să strângeți bine pungile. Anvelopele încă au nevoie de circulație a aerului. O opțiune interesantă pentru depozitarea anvelopelor pot fi husele specializate pentru acestea.

***

Dacă respectați aceste reguli pentru depozitarea anvelopelor, atunci calitatea acestora se va menține fără pierderi pe toată durata de viață.