(022) 81 92 00 068-333-724
 1. Principală
 2. Sfaturi pentru conducătorii auto pe site-ul magazinului online Anvelope
 3. Tot ce trebuie să știți despre echilibrarea și alinierea roților

Tot ce trebuie să știți despre echilibrarea și alinierea roților

Tot ce trebuie să știți despre echilibrarea și alinierea roților

Echilibrarea roților

Echilibrarea roților este o procedură care distribuie uniform greutatea unei roți în jurul axei sale de rotație. Când o roată este dezechilibrată, poate provoca vibrații neplăcute în timpul conducerii, în special la viteze mari. Vibrațiile pot afecta confortul de conducere și pot reduce tracțiunea.

De ce este importantă geometria rotilor?

 • Confort de condus: roțile echilibrate asigură o călătorie lină și confortabilă, fără vibrații neplăcute.
 • Durată de viață crescută a anvelopelor: roțile dezechilibrate pot cauza uzura neuniformă a anvelopelor, reducând durata de viață a anvelopelor și necesitând înlocuiri mai frecvente.
 • Siguranță: Vibrațiile cauzate de roțile dezechilibrate pot reduce tracțiunea dintre anvelope și drum, ceea ce vă poate face să pierdeți controlul asupra vehiculului.

Când se face geometria la roti?

Semnele că roțile dvs., pot fi dezechilibrate includ:

 • Vibrații în volan sau în scaunul șoferului când conduceți cu viteză mare.
 • Uzura neuniformă a anvelopei (de exemplu, uzură mai rapidă pe o parte a anvelopei).
 • Sunete neobișnuite, șuierat sau zgomot în timpul conducerii.

Cum se face echilibrarea?

Echilibrarea roților se realizează de obicei într-un centru de service auto folosind echipamente speciale. Tehnicianul plasează roata pe o mașină de echilibrat, care determină unde sunt dezechilibrele de greutate și adaugă contragreutăți în locațiile corespunzătoare de pe janta roții.

Alinierea rotilor

Alinierea roților  sau convergenta roti este reglarea unghiurilor la care sunt montate roțile din față și din spate ale unui vehicul. Principalii parametri ai alinierii roților sunt unghiul de vârf și unghiul de cambra. Unghiul de vârf determină cât de aproape sau de departe sunt roțile din față una de cealaltă, în timp ce unghiul de cambra, unghiul de fuga determină unghiul în care roțile sunt înclinate spre interior sau spre exterior față de axa verticală.

De ce este importantă alinierea roților?

 • Manevrare: alinierea corectă a roților asigură controlul precis al vehiculului și stabilitatea pe drum.
 • Uzura anvelopelor: Alinierea necorespunzătoare poate duce la uzura neuniformă a anvelopelor, scurtându-le durata de viață.
 • Economie de combustibil: alinierea corectă a roților ajută la reducerea rezistenței la rulare și, prin urmare, economisește combustibil.

Când este nevoie de o aliniere a roților?

 • Uzura neuniformă a anvelopelor.
 • Conducerea instabilă sau senzația că mașina se trage într-o parte.
 • Zgomote și scârțâituri la întoarcere.

Cum se realizează alinierea roților?

Alinierea roților se realizează de obicei într-un centru de service auto folosind echipamente speciale. Tehnicianul măsoară unghiurile de aliniere a roților și le reglează conform recomandărilor producătorului vehiculului.

Echilibrarea și alinierea roților sunt proceduri importante pentru menținerea siguranței și confortului la volan, precum și pentru creșterea duratei de viață a vehiculului și a anvelopelor. Verificarea regulată și, dacă este necesar, ajustarea acestor setări vă va ajuta să economisiți bani și să vă asigurați o experiență de conducere mai fiabilă și mai plăcută.