Sună
(022) 81 92 00 068-333-724
  1. Principală
  2. Blog
  3. Cum să alegi correct anvelopele de iarnă pentru SUV-uri?

Cum să alegi correct anvelopele de iarnă pentru SUV-uri?

Cum să alegi correct anvelopele de iarnă pentru SUV-uri?

Problemele de siguranță și kilometraj în sezonul rece, însoțite de zăpadă și gheață, devin poate chiar mai importante decât vara. Prin urmare, alegerea anvelopelor de iarnă este o problemă specială, care necesită înțelegere și claritate din partea proprietarului mașinii, în ce condiții și cum plănuiește să o conducă.

Proprietăți de bază și speciale ale anvelopelor de iarnă pentru SUV-uri

Puteți separa calitățile universale și specifice, speciale pe care inginerii de dezvoltare le pun modelelor de anvelope de iarnă. Calitățile universale, generale includ: aderență, accelerație, frânare și manevrabilitate generală la temperaturi scăzute, echilibrul proprietăților de conducere, rezistență, rezistență la uzură.

De asemenea, modelele de iarnă pentru SUV-uri pot avea proprietăți speciale, deosebite, precum:

Combinația dintre acestea și alte proprietăți formează caracterul diferitelor modele. În consecință, dacă proprietarul unui jeep știe că va conduce în principal în oraș, ar trebui să acorde atenție unor modele, iar dacă se bazează pe o excursie la munte sau la pescuit de iarnă, atunci la altele.

Cum să alegi correct anvelopele de iarnă pentru SUV-uri

Tipuri de anvelope de iarnă pentru SUV-uri

Pentru a forma anumite proprietăți, inginerii lucrează în primul rând cu banda de rulare. Capacitatea mare de cross-country va fi atinsă datorită zonelor puternice ale umerilor, cu urechi remarcabile, blocuri mari ale zonei centrale a benzii de rulare, caneluri și canale adânci. Elementele de rulare mici și frecvente se vor arăta mai bine pe gheață, cele rare și mari - în zăpadă.

O aderență sporită pe gheață va fi obținută de modelele de anvelope de tip fricțiune, saturate cu un număr mare de fante mici - lamele care creează efectul labei unui gecko. Se lipesc de gheață.

Anvelopele de iarnă, care sunt concepute pentru ierni blânde, cu fluctuații frecvente de temperatură în jurul zero, au proprietăți pronunțate de absorbție și pentru a preveni hidroplanarea. Benzile de rulare ale unor astfel de anvelope vor avea canale largi pentru îndepărtarea apei și a nămolului și nervuri longitudinale distincte care taie pelicula de apă. Mare importanță are compoziția cauciucului. Compușii moderni cu adaos de substanțe precum silice fac posibilă obținerea anvelopelor moi chiar și la temperaturi scăzute, fără a pierde o calitate atât de importantă precum rezistența la uzură. Velcro (anvelopele cu frecare) vor avea o banda de rulare mai moale.

Un tip separat de anvelope de iarnă este anvelopele cu crampoane. Sunt bune în condiții de zăpadă abundentă, dar vor fi mai puțin eficiente și, de asemenea, dăunătoare pentru suprafața drumului. Anvelopele cu crampoane sunt populare în țările nordice. În Moldova sunt interzise.

Cum să alegi correct anvelopele de iarnă pentru SUV-uri

Anvelope de iarnă pentru terenuri

Dacă scopul SUV-ului dumneavoastră este vânătoarea, pescuitul, călătoriile frecvente în afara orașului și drumurilor bune, atunci ar trebui să acordați atenție anvelopelor de teren cu o bandă de rulare agresivă din clasa MT (noroi). În astfel de cazuri, experții sfătuiesc adesea să alegeți cea mai mare dimensiune posibilă: cu cât diametrul anvelopei este mai mare, cu atât trec mai eficient prin năvală.

De asemenea, merită să acordați preferință dimensiunilor standard cu profil înalt. În ceea ce privește anvelopele de profil înalt, există un astfel de life-hack de viață: în cantități mari de zăpadă și locuri incomode, puteți reduce presiunea în astfel de anvelope și vor deveni și mai acceptabile.

Cum să alegi correct anvelopele de iarnă pentru SUV-uri

Anvelope de iarna pentru oras si autostrazi

Cei care își îmbracă mașina în cauciucuri de teren și conduc pe asfalt uscat vor întâmpina rapid probleme. Anvelopele marcate MT sunt foarte zgomotoase pe pistă, cu control slab la viteză, rulare, consumând mai mult combustibil, cu accelerare și frânare slabe. În oraș și pe autostradă, anvelopele cu profil redus din clasele HP (viteză mare) și HT (drum) se vor arăta mult mai bine. Sunt mai stabile în viraje și oferă un control general mai bun la viteze mari. În plus, sunt confortabile și silențioase. Dar pe un grund acoperit cu zăpadă, vor fi neputincioși.

Cum să alegi correct anvelopele de iarnă pentru SUV-uri

Anvelope mixte de iarna

În cazul în care șoferul conduce pe asfalt bun și vizitează periodic rudele din sat, ar trebui să acorde atenție anvelopelor de iarnă din clasa AT (All terrain, pentru toate tipurile de suprafețe). Astfel de anvelope sunt un compromis între anvelopele de mare viteză de teren. Nu se vor bloca într-un năpăd și vor fi suficient de confortabili pe un drum bun. Desigur, nu ar trebui să vă așteptați de la ele la o abilitate remarcabilă în cross-country sau un control maxim la viteze mari.


Adaugă comentariu