Sună
(022) 81 92 00 068-333-724
  1. Principală
  2. Blog
  3. Marcajul anvelopelor - cum să înțelegem pictogramele

Marcajul anvelopelor - cum să înțelegem pictogramele

Marcajul anvelopelor - cum să înțelegem pictogramele

Atunci când alegeți anvelopele într-un magazin de autoservire, acordați atenție marcajului aplicat pe peretele lateral al acestora, format dintr-un cifru alfanumeric și pictograme. Ar fi bine să le aveţi notate pe cele de pe anvelopa veche, pentru a nu da greş la alegere. Principalul lucru care-l conține marcajul anvelopelor auto sunt tipodimensiunile, căci o anvelopă de dimensiuni nepotrivite pot înrăutăţi calitatea conducerii. Anvelopele alese greșit implică un consum excesiv de combustibil și descărcarea rapidă a acumulatorului.

În plus, descifrarea inscripțiilor aplicate vă va ajuta să obțineți următoarele informații:

Exemplu concret de marcaj al anvelopei

Să examinăm un exemplu de cifru, care definește dimensiunea anvelopei - 195/65 R15 91 XL. În acest caz, 195 este lățimea indicată în milimetri - adică 19,5 cm. Numărul 65 definește raportul dintre înălțime și lățime, fiind numit, de obicei, profil. Cu cât este mai mare acest număr, cu atât anvelopa este mai mare, menținând aceeași lățime.

Rețineți că înălțimea profilului este un parametru relativ, adică dacă este încă egal cu 65 și lățimea lui este 180, atunci şi înălțimea acestuia va scădea.

Litera latină R înseamnă că firul din interiorul anvelopei are o structură radială. Pentru marea majoritate a anvelopelor moderne pentru autoturisme, această literă va fi una şi aceeași. După literă urmează un număr, care indică diametrul, exprimat în mod tradițional în țoli. Nu-l confundaţi cu raza, care este întotdeauna de două ori mai mică.

Numărul 91 sau oricare altul este indicele de încărcare. El oferă puţină informaţie, pentru a-l descifra, trebuie să consultaţi un tabel special. Pentru 91, sarcina maximă pe o anvelopă este de 670 kg, adică masa unui vehicul cu două osii încărcate este de 2680 kg. Acest parametru este deosebit de important pentru transportul de marfă, a cărui greutate variază foarte mult.

Marcajul cu litere și alte simboluri

După cum puteți vedea, marcajul conține și literele latine XL – o abreviere a cuvintelor Extra load (suprasarcină), adică indicele de încărcare este cu 3 sau mai multe unități mai mare decât.

cele analogice ca dimensiune. Deci, este potrivită pentru un camion de capacitate mică. Există și alte caractere alfabetice:

M + S sunt anvelope, proiectate pentru un drum înzăpezit sau cu noroi, aceasta este o opțiune pentru toate sezoanele, la fel ca şi cele marcate cu cuvintele All weather - dar, în general, anvelopele sunt împărţite în funcție de sezon - pentru iarnă și vară. Anvelopele de ploaie pot fi identificate după pictograma cu umbrelă sau cuvintele Water, Aqua, Aquacontact etc., diferiţi producători le marchează în mod diferit, însă semnificația este aceeași: banda de rulare are proprietăți de drenaj îmbunătățite și împiedică acvaplanarea. Semnul fulgului, fireşte, indică anvelope de iarnă.

Există anvelope asimetrice pentru automobile - cel mai adesea pentru viteze mari. În acest caz, partea exterioară este indicată prin cuvântul outside, iar cea interioară – inside. Săgeata de pe partea laterală indică direcția de rotire la deplasare înainte. Dacă veţi confunda direcția, banda de rulare în scurt timp se va uza, mașina va pierde din capacitatea de a fi manevrată și consumul de combustibil va crește.

Mai este folosit şi marcajul colorat la anvelope, în cea mai mare parte, doar pe mașinile noi sau în anul lansării. Marcajul galben indică locul cel mai ușor - trebuie combinat cu niplul de pe disc. Marcajul roșu indică locul de prezență a eterogenității în construcţie - fenomenul este absolut normal, asociat cu tehnologia de fabricație.


Adaugă comentariu