(022) 81 92 00 068-333-724
  1. Principală
  2. Sfaturi pentru conducătorii auto pe site-ul magazinului online Anvelope
  3. Conducerea în timpul iernii: reguli pentru conducerea pe zăpadă și gheață

Conducerea în timpul iernii: reguli pentru conducerea pe zăpadă și gheață

Conducerea în timpul iernii: reguli pentru conducerea pe zăpadă și gheață

Lunile reci ale anului sunt un test special pentru priceperea unui automobilist. Drumul începe brusc să se comporte complet diferit de ceea la ce vă așteptați de la el, iar reflexele și acțiunile standard nu funcționează. Prin urmare, școlile de șoferi îi avertizează întotdeauna pe începători să se abțină de a conduce atunci când ninge sau, și mai mult, se formează gheață. Drum de iarnă – este un test și pentru șoferi experimentați. În unele zile, conducerea pe autostradă în timpul iernii poate fi extrem de periculosă.

Când ninge, serviciile rutiere nu au timp să scoată zăpada. Ce putem spune despre drumurile de țară și drumurile provinciale? O problemă suplimentară este iluminarea slabă și vizibilitatea limitată. De asemenea, starea mașinii este de o importanță deosebită în astfel de zile: calitatea anvelopelor, starea bateriei, funcționalitatea frânei și a altor sisteme și asistenți inteligenți.

Cum să călăriți în zăpadă? Există o tehnică specială pentru conducerea unei mașini iarna, care trebuie urmată atunci când se conduce în lunile de iarnă în condiții de zăpadă. În primul rând, modul de viteză trebuie redus. Distanța de frânare pe crusta de zăpadă este mult mai mare. Prin urmare, conducerea chiar și în limitele de viteză permise de lege poate fi prea rapid.

În al doilea rând: dacă nu sunteți sigur de proprietățile de aderență ale anvelopelor dvs. de iarnă în condiții de zăpadă abundentă, abțineți-vă de la călătorii, așteptați câteva zile și treceți la transportul public sau taxiuri. Pentru vremea înzăpezită și drumurile înghețate, chiar și anvelopele proaspete de iarnă sau toate anotimpurile pot să nu fie potrivite dacă sunt făcute pentru un alt tip de iarnă.

În plus, acordați atenție presiunii în anvelope. Pe vreme cu zăpadă, aceasta poate fi puțin mai mică decât valoarea setată, ceea ce va crește zona de contact a benzii de rulare cu drumul.

În plus, atunci când conduceți, merită să alegeți principalele autostrăzi și cele mai mari artere rutiere. Ele sunt îndepărtate mai întâi, mai bine iluminate și mai puțin probabil să se împiedice de o gaură sub zăpadă.

Conducerea în timpul iernii

Dinamica virajelor trebuie redusă - virați lin și cu atenție, acordând atenție modului în care anvelopele țin o anumită traiectorie. Dacă mașina „plutește”, trebuie să manevrați și mai încet. O vigilență deosebită trebuie exercitată la coborâri și ascensiuni. Dacă este posibil, evitați astfel de locuri.

Apropo, conducerea unei mașini într-un loc cu multă zăpadă în căutarea unui loc de parcare nu se merită. Există riscul ca zăpada să pătrundă în compartimentul motor. În plus, mașina poate fi înghețată sub zăpada aceasta, astfel încât va dura mult timp pentru a o dezgheța.

În ceea ce privește conducerea pe zăpadă afanată, va fi corect să continuați deplasarea cu viteză normală. Atunci o astfel de zăpadă se va împrăștia de sub roți și contactul cu asfaltul va fi suficient. Este dificil de condus pe zăpadă umedă. Trebuie să încercați să conduceți de-a lungul pistei, cu aceeași viteză și să nu vă opriți. Oprirea trebuie efectuată fără frânare bruscă, ci rulînd ușor.

Călătoria pe zăpadă compactă (crusta de zăpadă) este cea mai dificilă probă. Reducerea presiunii în pneuri cu 0,3 - 0,4 atmosfere este foarte de dorit. Este foarte recomandat să nu călătoriți singur, dar este și mai bine să călătoriți cu două mașini. A doua mașină vă va asigura în cazul unui blocaj complet, iar puterea manuală este utilă pentru împingere.

Conducerea pe gheață are următoarea regulă: abțineți-vă de la manevre bruște și schimbări de viteză. Viteza ar trebui să fie minimă. Înconjurați trape, gropile nu sunt necesare. Principalul lucru este să păstrați o traiectorie simplă de mișcare.

Conducerea în timpul iernii