Indicele de viteză şi de sarcină al anvelopelor
Fiecare proprietar de autovehicul a auzit despre importanța alegerii corecte a anvelopelor, deoarece calitatea rulării, controlabilitatea vehiculului și siguranța la volan depind direct de aceasta. Dar selectarea anvelopelor nu este atât de ușoară pe cât pare pentru un șofer fără experiență la acest capitol. Piaţa abundă în diverse tipuri de anvelope de la diverși producători, însă, pe lângă lățime, înălțime, diametru și sezon, este necesar să se țină seama de indicele de viteză și de sarcină al anvelopelor. Sunt indici, care reflectă unele caracteristici tehnice, deci, să-i examinăm mai detaliat.
În continuare, vom analiza următoarele aspecte:
Ce este indicele de sarcină și caracteristicile acestuia
Care este indicele de viteză și caracteristicile acestuia
Recomandări de selectare a anvelopelor bazate pe caracteristici cheie
Indici de sarcină și de viteză: unde îi putem citi și cum sunt marcaţi
Așadar, a venit momentul când trebuie să schimbați anvelopele vechi cu altele noi. Acești indicatori sunt luați în considerare în mod obligatoriu, mai ales, dacă șoferul este un amator de călătorii la viteze mari. Este esențial să ştiţi care este viteza și sarcina maximă de exploatare. Acești indicatori sunt inscripţionaţi întotdeauna pe peretele lateral al roții şi au fost prin testări şi măsurări de laborator efectuate de către producător.
Pe anvelopă, acești doi indicatori sunt aplicați unul lângă altul și imediat după indicarea dimensiunii și a capacității de ridicare. De exemplu, ați văzut inscripţia 205/55 R16 91V, unde cei doi indici examinaţi se află la sfârșitul „codificării”. Mai exact - 91V, și aici:
- expresia numerică indică limita sarcinii admise pe roată;
- expresia literală indică viteza admisibilă pentru un anumit tip de roată.
Pentru a citi simbolul și a înțelege ce parametri sunt admisibili, puteți utiliza tabelele standard ale indicilor de viteză și de sarcină a anvelopelor (sunt expuse mai jos).
Ce se subînțelege prin „indicele de sarcină”: caracteristici și subtilităţi
Indicele de sarcină al anvelopelor automobilului este o expresie numerică a sarcinii maxime (greutăţii) admise, pe care cauciucul montat o poate suporta fără probleme atunci când conduceți pe un drum bun, la o anumită viteză și cu formarea unei presiuni specifice de aer în ea.
Atenție! Producătorii recomandă să aveţi grijă să respectaţi standardele acceptabile, deși restricția nu înseamnă că anvelopa va fi sfâșiată din cauza depăşirii limitei. Pentru autoturisme depăşirea limitelor este permisă dacă este de scrută durată și nu mai mult de 20%.
După cum vedem în tabelul prezentat, acest indicator este exprimat ca un număr format din două sau trei cifre. În figura (de mai sus) putem vedea că este localizat pe roata marcată imediat după diametrul discului.
Conform normelor standard ETRTO, pentru autoturisme se pot fixa doi indici:
- standard;
- mărit.
Deci, pentru modelul cu marcajul 205/55 R16 91V este prevăzut un punct de orientare pentru indicele capacității de rulare a anvelopei (acesta se numește și indicele de sarcină) 91 la o greutate admisă de 615 kg, dar este posibilă o creștere cu reperul până la 94, la care greutatea poate ajunge la 670 kg per unitate (roată). Dar pentru aceasta, în mod obligatoriu, trebuie să existe o inscripţie suplimentară cu privire la posibilitatea creșterii capacității de transport - XL, reinforced sau extraload după marcaj. Un astfel de cauciuc, este întotdeauna fabricat cu peretele lateral mai durabil și îngroșat.
E cazul să amintim că rezistența crescută și o posibilă creștere a capacității de încărcare a anvelopei nu garantează protecția cauciucurilor împotriva ruperii și deteriorării acestora, dacă acestea nu sunt utilizate corect, inclusiv cu depăşirea indicatorilor admisibili.
Există încă un moment interesant, care ar trebuie să-l înţeleagă orice proprietar de mașini. E vorba că ETRTO stabilește parametrii produselor de anvelope pentru piața europeană, în timp ce în SUA există standarde aparte. De exemplu:
- marcajul poate fi precedat de litera „P”, care indică că este destinată transportului de pasageri („P” înseamnă „pasager”), şi în acest caz sunt prevăzute sarcini sub standard. Astfel, pentru marcajul P265 / 65 R17 106H, greutatea de 950 kg pe anvelopă este maximă, depăşirile sunt strict interzise;
- este posibil să fie inscripţionat un dublu simbol numeric și va indica un indice dublu, adică. cu rezervă mărită pentru sarcină într-un anumit interval. De exemplu, pentru LT („lighttruck” - aceasta înseamnă „pickup”) poate exista marcajul LT265 / 65 R17120 / 116S, iar în acest caz se înțelege că dacă o mașină are două osii și patru roți, atunci indicatorul maximal se considerat primul (cel mai înalt), și dacă șase, atunci te poți baza pe cel de-al doilea (mai inferior). În speţă, reiese că mașina poate transporta pe 4 roți cel mult 5600 kg, iar pe 6 (6*1250) - 7500 kg.
Dublul simbol al indicelui de sarcină și de viteză al anvelopelor se regăsește și în standardele europene, dar fiind specificat pentru un vehicul comercial (camioane de capacitate mică, microbuze). În acest caz, imediat după diametrul discului este indicată litera „C” (înseamnă „comercial”).
Ce se înțelege prin „indicele de viteză”: caracteristici și subtilităţi
O literă este întotdeauna plasată lângă indicatorul de sarcină și indică indicele vitezei maxime a cauciucului, care se numește și categorie de viteză.
Datele din acest tabel se aplică nu numai autoturismelor, ci sunt aceiași indicatori actuali ai indicelui de viteză a anvelopelor de camion.
Dacă sunteți amator de a conduce cu viteză exagerată, atunci când alegeți cauciucuri pentru mașina dvs., ar trebui să luați în consideraţie pentru ce capacități de viteză este proiectat și cum își păstrează caracteristicile. Alegem anvelope cu cel mai înalt indicator, îl confruntăm cu datele din tabelul, care este completat pe baza măsurărilor de laborator obţinute după testarea produsului timp de 10 minute.
Important! Cu cât este mai mare viteza admisă, cu atât mai moale trebuie să fie cauciucul utilizat la fabricarea produsului. Acest lucru permite asigurarea unei aderențe mai fiabile pe carosabil, dar accelerează uzura cauciucului.
Astfel, putem constata cu siguranţă că un cauciuc din categoria „Y” își va pierde caracteristicile mult mai rapid decât cel marcat cu „P”.
Examinând acest indicator, ar mai trebui evidențiate câteva aspecte:
- viteza maximă admisă indicată în tabel este determinată în condiții de sarcini normale, pentru călătorii îndelungate. Prin urmare, dacă este inscripţionată litera „R”, care indică faptul că indicatorii de viteză pot fi dezvoltați până la 170 km/h, iar dvs. i-aţi depășit timp de 10 minute, deplasându-vă cu o viteză de 200 km/h, atunci nu se va întâmpla nimic rău. Cu toate acestea, dacă conduceți în acest mod mult timp, cauciucul poate să nu reziste la supraîncălzire, iar acest lucru duce la deformarea sau distrugerea anvelopei;
- recomandările standard oferite de producători, când e vorba de sarcini apropiate de cele maxime pot să difere. Aceste detalii pot fi regăsite în specificațiile anvelopelor.
Un alt moment important! Conform standardelor tehnice stabilite până în prezent, proprietarul autoturismului trebuie să selecteze anvelopele de vară cu o categorie de viteză nu mai mică decât cea prevăzută în setul iniţial de dotări al mașinii. Astfel, în loc de categoria U, concepută pentru a accelera până la 200 km/h, nu puteți pune S la 180 km/h, dar este posibilă categoria V cu o viteză mare pentru a conduce la 240 km/h (deși deviațiile prea mari nu sunt de dorit).
Recomandări finale și sfaturi pentru alegerea anvelopelor potrivite
Alegerea unui set de anvelope care sunt ideale pentru mașina dvs. nu este o sarcină ușoară. În primul rând, este necesar să se țină seama de astfel de nuanțe:
- caracteristicile tehnice generale ale vehiculului;
- stilul de conducere preferat (viteză mare, moderată);
- starea drumului pe care trebuie să conduceţi cel mai des;
- recomandări ale producătorului;
- sezonalitate.
Marca automobilului, anul de fabricație etc. nu afectează alegerea indicelui de viteză a anvelopelor autoturismelor,camioanelor și a indicatorului de sarcină admisibilă. Există și alte caracteristici și momente descrise mai sus.
Vă recomandăm să nu plătiţi în plus pentru funcţii de prisos, căci ele toate sunt incluse în preţul produsului. De exemplu, nu are rost să instalați anvelope sport super-rapide pe un autoturism obișnuit, pe care îl folosiţi pentru deplasare în raza orașului (la serviciu, acasă). Acelaşi lucru e valabil şi pentru camioane, una e să exploatezi anvelope, montate la camioane de curse lungi, alta e - la camioane care circulă în raza oraşului. În plus la cheltuielile semnificative și nerezonabile, o contabilizare necorespunzătoare a caracteristicilor și o alegere cu o rezervă prea mare de resurse poate conduce, de asemenea, la reducerea duratei de viață a anvelopei. Cert este că, la sarcini insuficiente, cauciucul are tendința de a-și pierde elasticitatea. Calculul incorect al capacităților de încărcare, selectarea incorectă sau nerespectarea regulilor de funcționare vor conduce, de asemenea, fără îndoială, la deteriorarea cauciucului, deformarea roții, defectarea suspensiei etc. Prin urmare, este strict inadmisibil să ignorăm cerința de orientare la acești indicatori pentru a evita consecințele neplăcute.
Concluzionăm: tot ce este necesar pentru funcționarea sigură, fiabilă și pe termen lung este:
- să nu fie depășite limitele;
- să nu fie încălcate recomandările producătorului, ci să fie instalate anvelopele conform indicelui recomandat.
Când cumpărați anvelope, puteți întotdeauna solicita ajutorul un consultant online pentru a face alegerea, în mod clar, cea potrivită. De asemenea, merită luat în considerare faptul că nu numai indicatorii descriși în detalii sunt marcați pe anvelopă. Există și altele suplimentare. Puteți afla mai multe despre ele citind articolul „Ce înseamnă marcarea anvelopelor și ce trebuie să știm despre ea?”. Tot acolo veți găsi informații utile.
Atunci când faceți o alegere, nu vă grăbiți și nu vă daţi în vânt după mărfuri cu cost redus, toate acestea sunt detalii, dar pledaţi în favoarea achiziționării produselor de la producători de încredere, cu o reputație impecabilă în ceea ce privește calitatea produsului.