Sună
(022) 81 92 00 068-333-724
  1. Principală
  2. Blog
  3. Selectarea anvelopelor – la ce să atragem atenţie

Selectarea anvelopelor – la ce să atragem atenţie

Selectarea anvelopelor – la ce să atragem atenţie

Manevrabilitatea mașinii, siguranța conducerii, consumul de carburanţi și confortul pasagerilor - totul depinde nu numai de starea tehnică a tuturor agregatelor. Acești și alți factori joacă un rol important în alegerea anvelopelor. Și în cazul când nu corespund sezonului sau sarcinii la care sunt supuse, nu sunt destinate pentru marca respectivă de automobil ca mărime - stabilitatea mașinii pe șosea nu este asigurată, consumul de combustibil crește. Informații despre anvelopele pe care trebuie să le instalați pe mașina dvs. găsiți în cartea de service. Dar dacă ea s-a pierdut sau dacă ați cumpărat o mașină deja utilizată și nu știți ce anvelope sunt necesare, este mai bine să beneficiaţi de serviciile specialiștilor. În materialul de mai jos vă vom oferi doar sfaturi generale privind selectarea lor.

Sezonalitatea la alegerea unui cauciuc

Probabil, cel mai important factor în alegerea cauciucurilor pentru autoturism (cu excepția dimensiunii, desigur) este sezonalitatea. Există trei categorii principale de anvelope în funcție de condițiile meteorologice:

Fiecare automobilist trebuie să aibă seturi de anvelope de vară și de iarnă în stoc. Anvelopele multisezon pot fi, de asemenea, folosite ca o alternativă, dar numai pentru regiunile cu ierni relativ uscate și calde și veri necaniculare. Particularitatea lor este că sunt potrivite pentru iarnă și vară, dar în același timp manifestă dezavantajele anvelopei de iarnă în timpul verii (uzură sporită) și vara - iarna (rigiditate sporită). Ele sunt potrivite pentru un mediu urban cu temperaturi ridicate chiar și în timpul iernii şi drumuri curățate sistematic.

Anvelopele de vară trebuie să fie exploatate la temperaturi de peste +5, deoarece la temperaturi mai scăzute îşi pierd elasticitatea, suprafața de contact cu șoseaua (pata de contact) scade brusc și mașina este mai puțin receptivă la comenzile volanului. Pentru regiunile cu vară ploioasă și în intersezon este recomandabil să alegeți anvelope cu un desen de direcție, care ajută la îndepărtarea apei de sub roți - este important să se respecte direcția corectă de mișcare atunci când se instalează.

Cele de iarna diferă prin cauciucul relativ moale, care sunt supuse radierii mai repede în timpul verii. Desenul benzii de rulare pe ele este mai rar, dar adânc. Lamelele speciale – canelurile în formă de zig-zag îmbunătățesc tracțiunea pe un drum înzăpezit sau înghețat. Există, de asemenea, cauciucuri cu crampoane, care sunt chiar mai potrivite pentru șosele de iarnă neîntreţinute.

Selectarea anvelopelor pentru autoturisme off-road: marcajul

Ne vom referi, în primul rând, la cazurile speciale. De exemplu, alegerea cauciucului pentru un automobil de teren accidentat depinde, în primul rând, de tipul terenului accidentat pe care intenţionaţi să-l parcurgeţi. Marcajul de pe astfel de anvelope va facilita alegerea:

La ce să mai atragem atenţie

La o abordare mai largă a problemei, constatăm că există un număr de parametri, care merită atenție la alegerea anvelopelor auto. De exemplu, indicatorii de aderență pe suprafețe uscate și umede - aceste informații lipsesc în descriere, dar pot fi găsite în rezultatele testelor oficiale ale producătorului. Rezistența la acvaplanare este un parametru important pentru regiunile ploioase, arată în ce măsură sistemul de direcţie controlează stabilitatea autovehiculului ce se deplasează printr-o băltoacă adâncă la viteză mare.

Un parametru important este rezistența la uzură. Desigur, viteza de uzură depinde de instalarea corectă (echilibrarea roților), de sarcina pe o axă, intensitatea funcționării, elasticitatea camerei etc. Pe anvelopă este indicată cifra medie și, bineînțeles, pentru camioanele care sunt utilizate în mod constant, este important să se aleagă anvelopele cu cel mai mare grad de uzură.

Un parametru interesant este rezistența la rulare. Ajută la economisirea combustibilului, iar actualii producători de top oferă o gamă largă de anvelope de acest tip cu etichete Economy sau Fuel saving. Este mai bine să alegem marca concretă de anvelope la propria discreție, orientându-ne spre astfel de producători, precum Michelin, Goodyear și Cooper.


Adaugă comentariu